Mléčná prašivka, bělavá, mléčná, nažloutlá, kyselá, štiplavě páchnoucí látka produkovaná hltanovými žlázami včel, která je primárně potravou včelí matky, ale je podávána všem larvám během prvních tří dnů jejich života. Mateří kašička obsahuje více než 150 biologicky aktivních složek: bílkoviny, tuky, cukry, vitaminy, minerály, stopové prvky, enzymy a mnoho dalších bioaktivních látek. Složení: voda 70 %, protidy 15 %, glucidy 12 %, lipidy 3 %. Mateří kašičce se přisuzuje mnoho prospěšných účinků, ale tvrzení o jejích účincích na pleť (např. schopnost předcházet vráskám a hojit aknózní pleť) Paula Begoun nejsou podle ní zatím podložena vědeckým výzkumem, i když pravděpodobně má určité zpevňující, vodu vázající vlastnosti. Tato složka může při lokální aplikaci citlivým jedincům způsobit kontaktní dermatitidu a podráždění, ale v akosmetice se používá jen zřídka v koncentracích, které vyvolávají obavy. Složka je vysoce nestabilní a snadno se rozkládá působením vzduchu, tepla a světla, proto by se kosmetika obsahující mateří kašičku měla skladovat v chladničce a neměla by být v průhledných neprůhledných obalech.