Včelí vosk. Používá se v kosmetice jako zahušťovadlo a změkčovadlo. Včelí vosk je sekret včel produkujících med, z něhož včely v úlu vytvářejí množství šestibuněčných buněk, slezinu. Při vylučování je včelí vosk ještě průhledný; jeho sytě žlutou barvu mu později dodává pyl nebo propolis. Pro kosmetické účely se často používá bělený včelí vosk (Cera alba), který již nemá příjemnou vůni přírodního včelího vosku. K extrakci včelího vosku a jeho očištění od nečistot se používá několik metod, například rozmrazování v horké vodě. Včelí vosk se v kosmetických přípravcích používá především jako mazadlo konzistence a pro své špatné emulgační vlastnosti. Jeho konzistenci zlepšující vlastnosti se využívají především v emulzích vyrobených s lysolecitinem, kde zahušťuje krémy tím, že na pokožce vytváří pouze lehký ochranný film. Neměl by se používat v kombinaci s klasickými emulgátory, protože výsledný krém vytváří na pokožce voskový povlak. U tuhých balzámů na rty a masážních tyčinek jeho vysoký bod tání (60-65oC) znamená, že výrobky z něj vyrobené se neroztečou ani v létě. Jeho hlavními složkami jsou kyselina palmitová, palmitoleát, hydroxypalmitát, estery alkoholů s kyselinou olejovou (dlouhé molekuly o 30-32 atomech uhlíku) a další palmitáty.